fbpx

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ Ή ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΑΣΜΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ;

οδήγηση αυτοκινήτου

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ Ή ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΑΣΜΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ;

Κατά την αναζήτηση ενός νέου αυτοκινήτου θα βρεθείς μπροστά σε πολλά διλήμματα. Τι μάρκα, τι μοντέλο, τι χρώμα να διαλέξω; Ποιο θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μου; Δύο όμως είναι τα βασικά που μας έρχονται πρώτα πρώτα στο νου.

Το ένα αφορά την επιλογή καυσίμου, Diesel ή Βενζίνη; Ενώ το άλλο αφορά την επιλογή που θα κάνεις σχετικά με το κιβώτιο ταχυτήτων ( σασμάν ).

Χειροκίνητο ή Αυτόματο σασμάν; Ποιο κιβώτιο ταχυτήτων να επιλέξεις; Ποιο είναι αυτό που σου ταιριάζει;

Παλαιότερα τα πράγματα μπορεί να ήταν πιο ξεκάθαρα. Υπήρχαν μόνο τα χειροκίνητα σασμάν ενώ τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων αφορούσαν μόνο ένα μικρό αριθμό αυτοκινήτων όπως δηλαδή την αγορά ενός πολυτελούς αυτοκινήτου ή όσοι ήταν μεγάλοι σε ηλικία ή είχαν κινητικά προβλήματα ( ΑΜΕΑ ) και αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε μια τέτοια αγορά.

Στις μέρες μας όμως τα κιβώτια ταχυτήτων, όπως και όλα τα άλλα, έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον αυτόματα σασμάν συναντάμε σε περισσότερα αυτοκίνητα και έτσι είναι περισσότεροι αυτοί που τα προτιμούν για μια άνετη και ξεκούραστη οδήγηση.

Χειροκίνητο Vs Αυτόματο Σασμάν

χειροκίνητο σασμάν αυτοκινήτου

Όλοι μας μάθαμε να οδηγούμε σε αυτοκίνητο με χειροκίνητο σασμάν. Η διάταξη του είναι ίδια σε όλα τα αυτοκίνητα. Με τον λεβιέ ταχυτήτων και τον συμπλέκτη επιλέγουμε και πραγματοποιούμε αλλαγή ταχύτητας ( σχέσης ). Αντιθέτως στα αυτόματα σασμάν, το αυτοκίνητο είναι αυτό που θα επιλέξει πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή. Επίσης στα αυτόματα σασμάν δεν χρειαζόμαστε πλέον τον συμπλέκτη για να γίνει η αλλαγή ταχυτήτων. Απλά ένα λεβιέ για επιλογή κίνησης μπρος ή πίσω ( όπισθεν ). Σαν αυτόματα σασμάν θα δούμε και δύο υποκατηγορίες. Αυτού του ημιαυτόματου και του αυτόματου. Το πρώτο δίνει και την επιπλέον επιλογή, εκτός της αυτόματης, να μπορέσει και ο οδηγός να αλλάξει ταχύτητα όποτε το χρειαστεί, με την χρήση λεβιέ αλλά πάντα χωρίς συμπλέκτη.

Πάμε όμως να δούμε που υπερτερεί το αυτόματο σασμάν και που το χειροκίνητο σασμάν.

  • Έλεγχος του αυτοκινήτου

Κυρίαρχο πλεονέκτημα των χειροκίνητων σασμάν, σε σχέση με τα αυτόματα είναι ότι ο οδηγός έχει αποκλειστικά τον απόλυτο έλεγχο του αυτοκινήτου. Αυτός είναι που θα αποφασίσει πότε θα πρέπει να ανεβάσει και πότε θα πρέπει να κατεβάσει ταχύτητα. Έτσι μπορεί να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες του κινητήρα σε διαφορετικές στροφές λειτουργίας και να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλει ανάλογα με την περίσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο της προσπέρασης. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που πριν αρχίσουμε μια προσπέραση κατεβάζουμε σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων για να μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερη δύναμη και να αναπτύξουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι καταφέρνουμε να κάνουμε την προσπέραση πιο γρήγορα και πιο ασφαλές.

Αντίθετα στα αυτόματα σασμάν το κατέβασμα / ανέβασμα μιας ταχύτητας γίνεται με την μείωση / αύξηση των στροφών του κινητήρα, και εξαρτάται μόνο από τα ηλεκτρονικά του μέρη. Έτσι μια προσπέραση με κανονικές ταχύτητες θα ζοριστούμε να την πραγματοποιήσουμε αφού θα χρειαστούμε περισσότερη δύναμη από τον κινητήρα και για να το ζητήσουμε θα πρέπει να καταφέρουμε να προσαρμόσουμε αντίστοιχα τις στροφές του κινητήρα για να μπορέσει να καταλάβει τι θέλουμε να κάνουμε.

  • Μεγαλύτερη οικονομία

Καθώς ο οδηγός είναι ο μόνο υπεύθυνος για τον έλεγχο κίνηση του αυτοκινήτου και χρησιμοποιώντας μια σωστή οδηγική συμπεριφορά μπορεί να πετύχει μεγάλη οικονομία στα καύσιμα. Χρησιμοποιώντας στο χειροκίνητο σασμάν, τις σωστές αλλαγές «σχέσεων» στο κιβώτιο ταχυτήτων και τον δείκτη του στροφόμετρου να μην υπερβαίνει τις 2.000-2.500 στροφών/ανά λεπτό, επιτυγχάνεται μια εξαιρετικά οικονομική κατανάλωση καυσίμων και αντίστοιχα μεγαλύτερη αυτονομία.

Αντίθετα στα αυτόματα σασμάν, με τον τρόπο που είναι προγραμματισμένα, και για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του οδηγού, πολλές φορές προσαρμόζουν τις στροφές του κινητήρα σε μη επιθυμητά επίπεδα με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου και αντίστοιχα μεγαλύτερες φθορές στον κινητήρα μας.

  • Χαμηλό κόστος στο service / αντικατάσταση

Με την πολλή χρήση των κιβωτίων ταχυτήτων και για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις θα πρέπει να γίνεται και το αντίστοιχο τακτικό service. Και εδώ θα δούμε ότι πάλι τα χειροκίνητα σασμάν υπερτερούν σε σχέση με τα αυτόματα και αυτό γιατί είναι αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται τόσα χρόνια. Έχουν γίνει γνωστά από όλους τους τεχνικούς αυτοκινήτων και έτσι μπορείτε να βρείτε οποιονδήποτε για να σας το κάνει service. Επιπλέον είτε πρόκειται για την ανακατασκευή του σε μια βλάβη ή την αγορά μεταχειρισμένου σασμάν αυτοκινήτου, στην αγορά θα βρείτε πληθώρα σε χειροκίνητα σασμάν όλων των αυτοκινήτων. Σε ανταγωνιστικές τιμές και με ευκολία στο πέρασμά τους.

Σε αντίθεση με τα αυτόματα σασμάν που είναι τελευταίας τεχνολογίας και με περίπλοκο εξοπλισμό, θα πρέπει ο μάστορας να είναι ιδικός και να κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προχωρήσει σε επιδιόρθωση ή αντικατάστασή του. Για αυτό και τέτοιου είδους εργασίες γίνονται μόνο από επίσημες αντιπροσωπίες και σε εξειδικευμένα συνεργεία.

αυτόματο σασμάν

  • Ευκολία οδήγησης

Σε αυτό όμως που υπερτερούν τα αυτόματα σασμάν είναι στο πόσο εύκολη και άνετη γίνεται η οδήγηση. Με την απουσία του συμπλέκτη και με το αυτοκίνητο να επιλέγει από μόνο του πότε θα αλλάξει σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατάτε γκάζι και φρένο. Σκεφτείτε πόσο εύκολη γίνεται η οδήγηση με τα αυτόματα σασμάν μέσα στην πόλη, σε ώρες αιχμής, με συνεχόμενα σταμάτα-ξεκίνα, σε αντίθεση με τις πολλές και συνεχόμενες αλλαγές ταχυτήτων που πρέπει να γίνονται με το χειροκίνητο σασμάν.

  • Ταχύτητα / Αξιοπιστία

Για να μιλήσουμε και για τον παράγοντα της ταχύτητας, δηλαδή το πόσο γρήγορα αλλάζουν οι ταχύτητες, στα αυτόματα σασμάν πετυχαίνουμε πολύ γρηγορότερες αλλαγές ταχυτήτων σε σχέση με τα χειροκίνητα σασμάν που χρειάζεται ίσως και δεκαπλάσιος χρόνος. Και με τον μεγαλύτερο αριθμό σχέσεων που διαθέτουν, πετυχαίνουμε καλύτερες επιταχύνσεις. Αντίθετα όμως, με όλα αυτά τα ηλεκτρονικά μέρη που έχουν, την πολυπλοκότητά τους, το υπερβολικό βάρος του σασμάν και το κόστος τους, μειώνουν την αξιοπιστία τους.

Τα χειροκίνητα σασμάν λοιπόν, σύμφωνα με τα παραπάνω, προσφέρουν τον απόλυτο έλεγχο του αυτοκινήτου, είναι φθηνότερα στο service ή στην αντικατάστασή τους και με την σωστή οδηγική συμπεριφορά μπορούν να προσφέρουν οικονομία στην κατανάλωση. Από μεριάς αυτόματων σασμάν, προσφέρουν άνεση στην οδήγηση κυρίων μέσα στον αστικό ιστό και ταχύτητα στην αλλαγή σχέσεων. Είναι όμως πιο βαριά από τα χειροκίνητα σασμάν, πιο πολύπλοκα και πιο ακριβά.

Η επιλογή…. είναι δική σας.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι στην Ketsetzidis Group με εμπειρία ετών προσπαθούμε και πετυχαίνουμε να καλύψουμε όλες τις απαιτήσεις των πελατών μας και διαθέτουμε μεγάλη γκάμα από μεταχειρισμένα χειροκίνητα ή αυτόματα σασμάν. Για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων και με εγγυημένη ποιότητα.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.